2018.3 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

2018 - 56ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Julie van den Meutter Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Julie Van den Meutter is een jonge kunstenares die er lak aan heeft of je haar nu klasseert als toegepast ontwerper of autonoom kunstenaar. En je komt ze gelukkig al wat vaker tegen, jonge kunstenaars die het aandurven om posities in te nemen die niet door het bestaande kunstsysteem ondersteund kunnen of willen worden.

Eperon d'Or Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Het is gemakkelijk om in Eperon d’Or te blijven ‘pekken’, zoals ze dat in Izegem voor plakken zeggen. Steek het op de zinnenprikkelende schoenen en borstels, art deco en sightseeing.

Ze wonen gewoon in Antwerpen, de oude Griekse goden. Dankzij het project Vlaamse Meesters in situ van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen zijn ze daar vanaf de maand juli door het publiek te bewonderen. Ze stralen weer, na een grondige restauratie: ook de onsterfelijken hebben af en toe een fikse schoonheidsbehandeling nodig.

Michaelina Wautier Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

In 2018 staat de barok centraal tijdens het stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. Laat Rubens voor een keer rusten. In het MAS brengt het Rubenshuis de expo Michaelina, de leading lady van de barok. U heeft waarschijnlijk nog nooit van Michaelina Wautier (1614-1689) gehoord, maar daar komt nu geheel terecht verandering in.

Beaufort 2018 Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen doet haar best om de liefhebber van hedendaagse kunst te plezieren. In Brugge vindt de Triënnale plaats onder het thema Liquid City – Vloeibare Stad, Kortrijk pakt uit met Play, een stadsparcours voor actuele kunst, en er is het driejaarlijkse Beaufort in de kustgemeenten.

Herman Teirlinck Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

In de boekhandel is het vandaag vergeefs zoeken naar proza van Herman Teirlinck. Jammer, want Stefan Van den Bossche overtuigt er ons in de eerste veelzijdige biografie van de auteur van dat sommige titels eerherstel verdienen.

Smartify Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Haast dagelijks verschijnen apps die een museumbezoek leerrijker, aangenamer, interactiever of meer entertainend moeten maken. Vaak zijn het pogingen van musea om te transformeren in een beleving, al dan niet geslaagd. Soms spelen ze in op de grote vraag van toeristen om hun culturele ervaring zo overtuigend mogelijk met het thuisfront te delen.

Hof van Busleyden Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Het Hof van Busleyden heeft door de eeuwen heen vele functies en aanpassingen gekend, maar de geest van het gebouw bleef onaangetast, als verzamelplaats van kunst en cultuur, als broedplaats voor nieuwe inzichten, als motor voor dynamiek in de stad. Het Museum Hof van Busleyden legt de brug tussen verleden en heden.