U bent hier

Coudenberg - BELvue museum

BELvue Museum

Het BELvue museum opende op 21 juli 2016 een nieuw permanent parcours over België en zijn geschiedenis.

Frieten, bier, chocolade… maar België is toch wel meer dan dat, nietwaar? Democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, talen, Europa: dat zijn de thema’s die het BELvue museum jullie voorstelt om kennis te maken met het land! Elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van hedendaagse getuigenissen en vervolgens toegelicht doorheen de geschiedenis. Een eigentijdse en originele manier om een beter inzicht te verwerven in het België van vandaag. Neem zeker ook een kijkje in de galerij: daar staan meer dan 200 voorwerpen opgesteld die het materiële geheugen van België vormen. Je kunt er o.a. de volgende zaken bewonderen: een lithografie van Magritte, kristallen vazen van Val Saint-Lambert, een motorfiets en een bal van de Rode Duivels. Een verzameling met een hoog Belgiëgehalte!

Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er spel-parcours beschikbaar.

Het BELvue museum biedt ook plaats aan tijdelijke tentoonstellingen en organiseert allerlei activiteiten.

 

Coudenberg

Ooit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. De machtigste vorsten van Europa, waaronder de beruchte Keizer Karel, resideerden er. Tot een verwoestende brand in 1731 een groot deel van het paleis vernielde. Veertig jaar later werden de ruïnes gesloopt en het terrein geëffend voor de aanleg van het Koningsplein. Zo bleven vele resten bewaard maar verdwenen ze ... onder de grond. Vandaag kan je ze opnieuw ontdekken in de Coudenberg, Voormalig Paleis van Brussel.

Tijdens een bezoek ontdek je de hoofdgebouwen van het voormalige paleis en flaneer je door de Isabellastraat, die nu onder de grond ligt! In het museum van de Coudenberg, dat in het bovengrondse Hof van Hoogstraeten ondergebracht is, kan je de mooiste archeologische voorwerpen bewonderen die in de loop van de verschillende opgravingswerken op de Coudenbergsite werden ontdekt.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 
Home
Open: 
dinsdag tot en met zondag
Gesloten: 
op maandag, 1 januari, 21 juli, 25 december. Om 14u op 24 en 31 december.
Prijs: 
€7,00
Coudenberg of BELvue €12,00 (Coudenberg + BELvue)
Korting: 
€6,00 Coudenberg of BELvue €10,00 (Coudenberg + BELvue)
Senioren en groepen van min. 15 personen - €5,00 (Coudenberg of BElvue): 18-25, werkzoekenden, mindervaliden €8,00 (Coudenberg + BELvue) - €1,25: Article 27 (Coudenberg of BELvue)
Gratis: 
<18 jaar, leerkrachten, begeleiders, Brussels Card, Gratis toegang tot het BELvue museum op de 1ste zondag van de maand.
Uren: 
09u30 tot 17u (weekend + juli-aug. 10u tot 18u)
Trein: 
Brussel-Centraal
Tram: 
92, 93 - Metro Park/Parc, Troon/Trône, Naamse Poort/Porte de Namur, Centraal Station/Gare Centrale
Bus: 
27, 38, 71, 95
BELvue mueseum
1000 Brussel
Paleizenplein
7
Brussel
Brussels Gewest
+32(0)2 500 45 54
+32(0)2 502 46 23