U bent hier

Kunstencentrum België

‘BELGIE’ is een autonoom kunstencentrum met een veelzijdig aanbod van vernieuwende culturele activiteiten. De werking, opgestart in 1990, is sedert 1997 erkend en gesubsidieerd als kunstencentrum door de Vlaamse Gemeenschap en geniet de steun van de Stad Hasselt en de Provincie Limburg. 

Het centrum is gelegen in een gerenoveerd industrieel pand in de Burgemeester Bollenstraat in Hasselt. Op nummer 56+ liggen de publieksruimtes en het cultuurcafé, op nummer 54-54+ het secretariaat en het productiehuis. In 2005 werd het internationale productieplatform ‘Open Circuit’ opgericht waarvoor extra ruimtes in gebruik genomen werden op de Koningin Astridlaan 81-85 in Hasselt : de beschermde monumenten ‘Huis Hoste’ (aangekocht in 2006) en het fabriekspand ‘Koloniale Waren’ (aangekocht in 2009 met steun van de provincie Limburg - Limburg Sterk Merk - en de stad Hasselt). De dagelijkse werking wordt gerund door 7 voltijds-equivalente vaste krachten, aangevuld met een vijftigtal externe deskundigen, freelancers, stagiair(e)s en talrijke lokale tot internationale intermediairen of co-organisatoren uit het werkveld. 

BELGIE presenteert op jaarbasis een 200-tal publieke voorstellingen met video en film, dans en theater, concerten, exposities en performances. Het aanbod wordt extra gekleurd door literatuur en poëzie, muziek- en filmfestivals, themaprojecten en multidisciplinaire events (Het Grote Verlangen, Japanimprov, (Re-)mixed, City In Motion, Kraak-festival, ‘Lief’, Shots-cultuurweekend enz...). Het BELGIE-programma bevat in hoofdzaak nieuw productiewerk dat voorkeur geeft aan jonge kunstenaars en aan vernieuwende groepen en gezelschappen. Geen dogma’s of vaste concepten. Prioritair zijn de frisheid en de artistieke dynamiek van uiteenlopende kunstvormen: een constante exploratie en presentatie van nieuwe ontwikkelingen in het werkveld ! De uiteindelijke agenda, gaande van lokale tot internationale evenementen, is in de regel gekoppeld aan externe samenwerkingsverbanden en netwerken. Het jaarlijks publieksbereik bedraagt om en bij de twintigduizend bezoekers.

Open: 
vrijdag & zaterdag van
Uren: 
19.00 uur tot 02.00 uur
Kunstencentrum België
3500 Hasselt
Burgemeester Bollenstraat
54
Vlaanderen
Limburg
+32 (0) 11 22 41 61
+32 (0) 11 23 26 59

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN