Musée d'histoire naturelle et vivarium

Het Museum voor Natuurhistorie van Doornik is op 16 juli 1828 gesticht. Op 13 september 1829 werd het als eerste Natuurhistorisch Kabinet voor publiek toegangelijk.

Tegenwoordig is het geheel gerenoveerd en nodigt de bezoeker uit zijn historisch verleden en de grote verscheidenheid binnen de dierenwereld te ontdekken. De grote galerij 'Bruno Renard', die uit 1839 stamt en alleen al door de neoklassieke architectuur een bezoek waard is, toont een reconstitutie van het natuurhistorisch Kabinet van de oprichters van het museum (de Barthélémy Dumortier zaal) en leidt de bezoeker langs de verschillende klassen gewervelde en ongewervelde dieren uit de gehele wereld. De 'Paul Simon' zaal herbergt diorama's van een verbluffend realisme en geven een beeld van regionale en Europese biotopen alsmede van vier grote natuurgebieden van de aarde. Een derde zaal behandelt afwisselend het thema van bedreigde plant- en diersoorten uit de gehele wereld en de oorzaken van het jaarlijks uitsterven van honderden soorten en ontvangt diverse tijdelijke tentoonstellingen. Het bezoek gaat verder met een tropische serre, versierd met een verzameling orchideeën, varens, vleesetende planten en bromelia-achtigen boven een vijver waarin Chinese alligators, waterschilpadden en amfibieën rondzwemmen. Tot slot volgt een zaal met 18 vivariums die leguanen, varanen, kameleons, boa's, ringslangen en andere reptielen evenals vogelspinnen herbergen en 7 aquariums waarin onder andere koralen, schuttervissen en blindvissen uit de grotten van Mexico te bewonderen zijn. Het museum is ook lid van de EAZA (Vereniging voor Europese Dierentuinen en Aquaria) en neemt als zodanig deel aan verschillende programma's voor voortplanting van bedreigde soorten : de geboorte van reptielen en ongewervelde dieren die in de verzamelingen voorkomen kan op deze manier door de bezoeker rechtstreeks worden meegemaakt in de 'kraamkamer' die speciaal voor dat doel is ingericht.

Open:
1 november tot 31 oktober
Prijs:
Uren:
10.00h tot 12.00h en van 14.00h tot 17.00h, gesloten op dins
Van 1 april tot 31 oktober: 09.30h tot 12.00h en van 14.00h tot 17.30h, gesloten op dinsdag.
7500 Tournai
Cour d'Honneur de l'Hôtel de Ville
Wallonië
Henegouwen