Museum Abdij van Park - Parcum

De Abdij van Park in Heverlee is een prachtig kloostergebouw op een historische site. Met zijn kerk, poortgebouwen, watermolen, visvijvers en binnenin barokke stucwerkplafonds en luisterrijke glasramen is het één van de mooiste en best bewaarde abdijcomplexen in de Nederlanden. Al in 1129 werd hier een Norbertijnenklooster gesticht. Graaf Godfried I met de Baard stond hiervoor zijn park en jachtslot af, vandaar de naam. Het klooster groeide tijdens de Middeleeuwen uit tot een belangrijke machtsfactor in Brabant maar kende ook woelige tijden. Zo werden de Norbertijnen meerdere malen uit hun klooster verbannen, o.a. tijdens het Oostenrijkse bewind en de Franse bezetting. Ondertussen is het complex uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en eind oktober 2017 opende PARCUM, een dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur in de westvleugel van de abdij zijn deuren.

Heropening hernieuwd museum.

Met de opening van PARCUM krijgt Vlaanderen zijn eigen variant van het bekende Nederlandse Museum Catharijneconvent in Utrecht. De eerste vleugel van de abdij, waar tijdelijke tentoonstellingen te zien zijn, opent al op 25 oktober 2017 zijn deuren in de pas gerenoveerde gebouwen van de abdij. Er wordt naar gestreefd om tegen 2021 ook de tweede vleugel te openen. Tegen die tijd wordt een ambitieuze Norbertustentoonstelling uitgewerkt en opent ook de permanente tentoonstelling met de vaste collectie.

Het huige museum blijft tot dan gratis te bezoeken.

Het Museum belicht de geschiedenis en cultuur van meer dan 1000 jaar Christendom in onze gewesten. Het geheel van de norbertijnenabdij van 't Park (1129) presenteert zich als een unieke erfgoedsite.

In het gerestaureerde spreekhuis heeft de permanente tentoonstelling van het Museum Abdij van Park onderdak gekregen. Ze vertelt het levensverhaal van Norbertus van Gennep, de institutionalisering en expansie van de orde, met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van de abdij van Park.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Logo PARCUM

Open:
Dinsdag – Zondag: 10-17 uur
Gesloten:
Maandagen en feestdagen
Prijs:
€ 10
Inclusief audiogids.
Korting:
€ 8
+ 65 jaar op vertoon van ID-kaart, studentenkaart, lerarenkaart, Koninklijke gidsenbond, Leuvenaars (domicilie op 3000, 3001, 3010, 3012, 3018) - € 5: 12 - 18 jaar
Gratis:
< 12 jaar, ICOM
Combiticket:
Kom naar PARCUM met de trein: met een voordelige B-Dagtrip combineer je je heen-en-terugreis met een toegangsticket voor het museum.
Trein:
Leuven. Te voet: 20 minuten stappen van het station van Leuven. Met een voordelige B-Dagtrip combineer je je heen-en-terugreis met een toegangsticket voor het museum.
Bus:
vanaf station Leuven bus lijnen 4, 5, 6, 630 (halte Broekstraat)
Abdij van Park
3001 Heverlee