U bent hier

Museum voor Spontane Kunst

Kunst uit de onderbuik, wars van scholen, stromingen en tendensen: dat is de core business van dit weinig academische museum. Wie van ‘originaliteit’ houdt, komt hier aan zijn trekken. Het museum stelt permanent zowat vijftig werken tentoon, doorgaans van autodidacten, volgens een rotatiesysteem. Uit wat je ziet blijkt dat ‘spontane’ kunst soms herinnert aan volkskunst, soms aan naïeve kunst, soms aan de zogeheten ‘art brut’. Er is één gemene deler: de spontane kunstenaar is doof voor cultuurpausen en voorschriften, om welke reden ook. Je krijgt hier minstens één garantie: onberoerd laat dit museum je niet, of je nu vol bewondering zal staan, dan wel geschokt zal zijn.

 

Volgens een rotatiesysteem worden 200 doeken tentoongesteld, gaande van volkse en traditionele kunst tot naïeve en outsiderskunst.

Tegenwoordig wordt niet enkel academische kunst gesmaakt: een opsteker voor het Museum voor Spontane Kunst dat je uitnodigt voor een fascinerende reis doorheen niet conventionele kunstvormen. Hier worden de vrijheid en de spontaniteit van de kunstenaar ten top gedreven en worden alle esthetische vooroordelen verlaten. Meer dan 200 werken worden volgens een rotatiesysteem tentoon gesteld. Enkele van deze schilderijen, die soms hun bron vinden in de volkse of traditionele kunst, vallen onder de naïeven terwijl andere meer neigen naar de art brut.

 

Open: 
Dinsdag tot en met zaterdag
Gesloten: 
Zondag en feestdagen
Prijs: 
€2,00
Korting: 
€1,00
65+, studenten, groepen
Uren: 
13 tot 17 uur.
Groepen en scholen van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 12 uur
Trein: 
Brussel-Noord
Tram: 
90, 92, 93, 94 halte: Robiano
Bus: 
54
Museum voor Spontane Kunst
1030 Schaarbeek
Grondwetstraat
27
Brussel
Brussels Gewest
+32(0) 2 426 84 04
+32(0) 2 426 84 04

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN