U bent hier

Vlaams-Nederlands Huis deBuren

Over deBuren

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren presenteert schoonheid en wijsheid van de Lage Landen, en biedt een platform voor debat over cultuur, wetenschap, politiek en samenleving in Vlaanderen, Nederland en Europa. Kunstenaars, journalisten, wetenschappers, politici krijgen er het woord.

 

Schoonheid en wijsheid uit de Lage Landen

In 2004 richtten de Vlaamse en Nederlandse regeringen samen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren op als culturele organisatie en als een ruimte voor debat en reflectie. deBuren biedt vanuit hartje Brussel een forum voor kunst, cultuur, samenleving en politiek van de Lage Landen én Europa. 

Tentoonstellingen, ontmoetingen, debatten, lezingen en symposia over de meest uiteenlopende onderwerpen wisselen elkaar af. Alle activiteiten van deBuren zijn voor een breed publiek opgezet en gratis toegankelijk (tenzij uitzonderlijk en anders vermeld). Bij deBuren wordt er even graag naar elkaar geluisterd als gepraat. Het publiek krijgt tijdens debatavonden altijd het laatste woord. Daarnaast stimuleren deBuren ook het virtuele debat en houden ze de vinger aan de pols via opiniestukken van diverse auteurs en beeldcolumnisten.

 

Historiek

deBuren is een logische voortzetting van de nauwe culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland in de afgelopen decennia. In 1980 besloten beide regeringen de samenwerking in verband met de taal vast te leggen in het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie. Vijftien jaar later sloten ze een ruimer cultureel verdrag waaruit de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland voortsproot. Nu de Europese Unie steeds belangrijker wordt, hebben ze Brussel gekozen als de plek waar Vlaanderen en Nederland zich willen presenteren als een door taal en cultuur verbonden regio binnen de culturele diversiteit van Europa.

 

 

Directeur Dorian van der Brempt neemt eind augustus 2015 afscheid van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Lees hier het interview in de Tijd van 24 augustus 2015:  ‘Ik ben een cultuurflamingant'.

 

 

 

deBuren wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap (Ministerie van Cultuur) en de Nederlandse overheid (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Ministerie van Buitenlandse Zaken)

 

deBuren

Vlaams-Nederlands Huis deBuren
1000 Brussel
Leopoldstraat
6
Brussel
Brussels Gewest
+32 (0)2 212 19 30
+32 (0)2 212 19 49

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN