U bent hier

Frans Hoogendoorn – Een Haagse couturier

Modetekeningen, filmmateriaal en vele coutureontwerpen van Frans Hoogendoorn, waaronder ook verschillende particuliere bruiklenen. Een van de bruiklenen - een wit ensemble – ontwierp Hoogendoorn voor prinses Irene.

Couturier Frans Hoogendoorn is al meer dan 40 jaar een begrip in Nederland. Hij is onlosmakelijk verbonden met Den Haag, van oudsher een stad gelieerd aan hof, adel en diplomatie, en daardoor ook met de internationale modewereld. Sinds de jaren 70 maakt deze vakman naam met elegante ontwerpen die zichtbaar zijn beïnvloed door de Parijse chic in de mode. Zijn tijdloze creaties met internationale allure worden gedragen door vooraanstaande vrouwen, onder wie verschillende leden van het Koninklijk Huis. De tentoonstelling in het Gemeentemuseum is een eerbetoon aan de Haagse couturier en toont modetekeningen, filmmateriaal en vele hoogtepunten uit zijn oeuvre.

Hoogendoorn houdt van heldere kleuren, sterke contrasten en ongewone combinaties, zoals zuurstokroze handschoenen, brutaal gecombineerd met koninklijk paars of zonnegeel. In zijn ontwerpen handhaaft hij een tijdloze stijl met veel grafische lijnen, ensembles in zwart en wit, jassen met een pied-de-coq-motief, avondrobes met polka dot-stippen. Hij heeft oog voor kwaliteit en werkt met de mooiste stoffen uit Italië en Frankrijk. Frivole strikken zijn Hoogendoorns handelsmerk. Zijn stijliconen zijn klassieke schoonheden als Audrey Hepburn, Jackie Kennedy en de Duchess of Windsor. Hoogendoorn is beïnvloed door de Parijse couture en de mode van de jaren 50 en 60. Daar zag hij de shows van Cristóbal Balenciaga en Hubert de Givenchy, couturiers voor wie hij grote bewondering heeft.

De tentoonstelling bevat modetekeningen, filmmateriaal en vele coutureontwerpen van Hoogendoorn, waaronder ook verschillende particuliere bruiklenen. Een van de bruiklenen - een wit ensemble – ontwierp Hoogendoorn voor prinses Irene. Zij droeg het bij de begrafenis van haar moeder, prinses Juliana. De bruidsjurk van prinses Anita, en een geliefde jurk van prinses Margarita zijn andere bijzondere bruiklenen aan de tentoonstelling.

04/11/2017 tot 18/02/2018